Mindfulness

Ett företag med inrikting på Hälsa och Friskvård -  förebyggande och rehabilitering 

Mindfulness - ett förhållningssätt för personlig utveckling och stressreduktion

 


Modern teknik gör oss nåbara för ständig information. Det blir många intryck att sortera och uppgifter att utföra. Livstempot är högt och man försöker kanske klara av flera saker samtidigt. Det resulterar ofta i att man inte är medvetet närvarande där man just då är. Det kan gälla både arbets- och privatliv.

Livspusslet ska gå ihop i alla livets olika händelser. Svårigheter privat och/eller på arbetet ska hanteras och ibland tar kanske funderingar och alla "måsten" överhand och det kan kännas som att energin tar slut.


Vanligt är att man på arbetsplatsen eller privat utför en syssla samtidigt som tankarna redan är på nästa uppgift och kanske oro finns för hur man ska hinna med eller klara av. Man tänker vidare på allt som ska göras senare. När man sedan fysiskt kommit dit tanken tidigare var så far tankarna kanske tillbaka till arbetsplatsen eller till annat som vi gjort förut och funderingar på hur uppgifterna där ska lösas nästa dag. Kanske går tankarna också tillbaka till något som inte var så bra i förra veckan eller ännu tidigare och man grubblar på varför det blev så.


Detta orsakar i många fall att man inte är mentalt närvarande med sig själv, nära och kära. Vid långvarig hantering av livet på detta sätt utsöndras stresshormon i kroppen som på lång sikt verkar nedbrytande och kan göra att minnet sviktar, man blir trött och irriterad och kan få fysiska symtom såsom värk och orolig mage. Studier har visat att ständig stress påskyndar åldrandeprocessen.Det är i ögonblicket här och nu som vi kan göra medvetna val och påverka livet. Det som varit kan vi inte ändra på och vi kan inte veta hur framtiden blir.


Människan är utrustad med goda förutsättningar för återhämtning och stresshantering. Mindfulness ger möjlighet till personlig utveckling, att ta vara på ögonblicket och att bättre hantera påfrestningar i både arbets- och privatliv.


Jag ingår i nätverket för mindfulness-instruktörer via www.mindfulnesscenter.se där jag är utbildad i flera steg av Dr Ola Schenström. Ola är läkare sedan 35 år och specialist i allmänmedicin och en av Sveriges ledande experter på mindfulness. Han är utbildad i USA av bland andra professor emeritus Jon Kabat-Zinn som också skrivit förordet till Olas bok Mindfulness i vardagen


Träning


Genom enkla övningar kan Du bli mer uppmärksam och närvarande med det som är av betydelse för Dig i Ditt arbets- och privatliv. Mindfulnessträning bryter den skadliga uppvarvningen i kroppen och bidrar bl a till bättre sömn, förstärkt arbetsminne och uppmärksamhet för bättre relationer.


Man lär sig att fokusera på det som är väsentligt, att bli mer kreativ och att njuta av livet.

Studier har visat att man efter 8 veckors träning kan uppnå förändring till ett mer harmoniskt liv.

Om Du vill nå förändring, börja med att ge Dig själv 10-20 min. träning per dag.

Kursinnehåll


Vid de kurser jag håller i Mindfulness, ges

bl a information om:

uppkomst av stress och kroppens reakioner i sådana situationer och vad som händer vid långvarig exponering samt vägledning för  återhämtning.

Hälsosamt och förebyggande förhållningssätt kopplat till Mindfulness.

Genomgång av övningar och positiva effekter för arbets- och privatliv.

Kurslitteratur: bok av Ola Schenström, Mindfulness i vardagen med övningar via onlineprogram.

Häfte för genomgång och uppföljning vid kurstillfällena.

Mindfulness

Kurs Mindfulness Grund 

Första tillfället är 2 timmar därefter 1,5 tim. en kväll i veckan x 8 tillfällen plus en uppföljning.

Vid efterfrågan kan kursen ske individuellt.

Nästa kurs: hösten 2023 kl.18.00-ca 19.30.

Plats: Strandg. 32 i Trollhättan. 

program med övningar och bok ingår. 

Teori varvas med övningar och reflektioner. Anmälan enl. nedan.

Vid intresse kan annan tid förekomma.


Mindfulness fortsättningskurs.

2 tim. en kväll i veckan x åtta tillfällen, kl.18-20.

Plats: Strandg. 32 i Trollhättan.

Onlineprogram Här & Nu med övningar för 8 veckor

Anmälan sker via:

lefo@havutveckling,

sms eller  tel: 0707-959390


Enskild vägledning i mindfulness

Pris: 600:-

Första tillfället är 1,5 timma, därefter 1 timma.

Anmälan sker via:

lefo@havutveckling,

sms eller  tel: 0707-959390